Archie och Anastasia historiska vinnare i världspremiären av Skill Mjölby Stadslopp

På lördagen avgjordes världspremiären av Skill Mjölby Stadslopp i strålande löparväder. Det blev en hård match i herrklassen och en ren uppvisning i damklassen.

Archie Casteel, Spårvägens FK, i mål som herrvinnare i första upplagan av Skill Mjölby Stadslopp. Foto: Magnus Andersson

Inställt våren 2020, inställt hösten 2020 och inställt våren 2021, allt förstås på grund av pandemiläget. Men nu var det äntligen dags för första upplagan av Skill Mjölby Stadslopp med tillhörande BilBrodd Lilla Stadsparksrundan.

Stadsparken i Mjölby fylldes till en början av barn som spred löparglädje i solskenet.

Med cirka 400 meter kvar av loppet hade Archie Casteel en vilt jagandes Albin Ridefelt i bakhasorna. Foto: Magnus Andersson

I Skill Mjölby Stadslopp var det sex kilometer som gällde på en varierande bana, bestående av en del kurvor och uppförsbackar, men också med mer lättlöpta partier.

– En teknisk och omväxlande bana. Riktigt roligt, sammanfattade herrvinnaren Archie Casteel, Spårvägens FK, efter att ha noterat segertiden 17.44.

Historisk start av Skill Mjölby Stadslopp. Foto: Magnus Andersson

Under tre minuter per kilometer på en relativt tuff bana är starkt.

– Ja, men jag var tvungen. Jag hade inte riktigt räknat med att det skulle vara så hårt motstånd. Jag fick verkligen köra för fullt för att vinna loppet, sa Archie.

De sex första herrlöparna prisades på scenen i Stadsparken. Foto: Magnus Andersson

Tvåa slutade Albin Ridefelt, IKHP, med 17.47. Tredjeplatsen tog Victor Smångs, Keep up Running Club, med 17.51. Även comebackande Anders Kleist, IK Akele, visade riktigt fin form genom att haka på topptrion nästan hela vägen in i mål. Till slut blev det en fjärdeplats med 18.02.

– Mitt första stadslopp sedan 2017. Ett riktigt bra evenemang, sa Anders innan han hjälpte till att plocka ihop start- och målområdet.

Anastasia Denisova, Sävedalens AIK, vann premiären av Skill Mjölby Stadslopp i stor stil. Foto: Magnus Andersson

I damklassen var det spel mot ett mål, för att använda en gammal fotbollsklyscha. Anastasia Denisova, Sävedalens AIK, stod i en klass för sig och vann med tiden 20.32. Anastasia, som är vitrysk medborgare, har bott i Sverige i många år och vann i somras SM-Milen. Hon har också ett VM-brons i orientering på meritlistan.

– Ett mycket trevlig lopp. Jag sprang bara och njöt, men gick inte på max, berättade Anastasisa som även passade på att sopa hem spurtpriset som var loppets sista 300 meter.

De sex snabbaste damerna i premiären av Skill Mjölby Stadslopp. Foto: Magnus Andersson

Josefine Johnsson, Eskilstuna FI, kom på andraplats med 21.56 och trea slutade Elmina Saksi, Tjalve Friidrott, med 22.33.

August Mollén vann Mantorp Transportspurten och vann ett presentkort på City Gross Mantorp bärt 2 500 kronor. Foto: Magnus Andersson

Herrarnas spurtpris vann av August Mollén, Tjalve Friidrott, som laddade på så mycket han kunde loppets sista 300 meter och vann spurten med tio sekunders marginal till tvåan.

“Alltid på Gång” peppade deltagarna i Skill Mjölby Stadslopp när de passerade genom centrum. Foto: Magnus Andersson

Totalt var cirka 750 deltagare anmälda till världspremiären av Skill Mjölby Stadslopp och BilBrodd Lilla Stadsparksrundan. Många av deltagarna var anmälda i gåklassen och tog sig tid att njuta av både Mjölby och de musikstationer som fanns utmed banan.

Spana in över 100 bilder på loppets Facebooksida.

Lämna en kommentar